
Åžimdi dinle Getting your Trinity Audio player ready... |
Orduevleri, genellikle askeri personelin konaklaması için hizmet verir. Bu tesisler, askeri personelin rahat ve güvenli bir şekilde konaklamasını, karnını doyurmasını, eğlenmesini ve sosyalleşmesini sağlamak için tasarlanmıştır.
İçindekiler:
TSK Akıllı Kartı Nedir?
TSK Personel Akıllı Kartı, asıl hak sahiplerine ve yakınlarına verilen, orduevlerinde kalmalarına ve tesisten yararlanmalarına yarayan bir askeri karttır. Bu karta sahip olan kişiler tesisin kategorisine uygun olduğu sürece orduevinde kalabilir ve imkanlarından yararlanabilirler. Akıllı kart almaya hak kazanan kişilerin kimler olduğunu Orduevinde Kimler Kalabilir? başlığı altında bulabilirsiniz.
Orduevinde Kimler Kalabilir?
Orduevlerinde kalabilecek ve orduevlerinden yararlanabilecek kişileri asıl hak sahipleri ve asıl hak sahibi yakınları olarak sınıflandırabiliriz:
Asıl Hak Sahipleri Kimlerdir?
Asıl hak sahibi, aktif olarak görevli olan ya da görevinden emekli olarak ayrılmış olan askeri personeldir. Bu kişiler TSK Akıllı Kart almaya ve orduevlerinde öncelikli olarak kalmaya hak kazanırlar.
Asıl Hak Sahibi Yakınları Kimlerdir?
Kısaca cevaplamak gerekirse asıl hak sahibinin yakınları, asıl hak sahibinin eşi, alt ve üst soyudur diyebiliriz. Daha detaylıca belirtmek gerekirse aşağıdaki liste size daha açıklayıcı olacaktır.
- Asıl Hak Sahibinin Eşi: Eşler hak sahibinin haklarından yararlanabilirler. Boşanma ya da hak sahibinin vefatından sonra yeni bir evlilik yapıldığında tüm hakları düşer.
- Asıl Hak Sahibinin Çocukları: Eşten sonra hak sahibi yakını olarak öz çocuklar vardır. 10 yaşından gün aldıktan sonra her çocuk akıllı kart almaya hak kazanır.
- Anne veya baba sağ ise: Bu durumda iki çocuğa da farklı kurallar uygulanır.
- Erkek çocuklar: Bekar veya boÅŸanmış erkek çocuklar en fazla 35 yaşını bitirip 36’dan gün alana kadar bu orduevlerinde kalabilir. Evlilik gerçekleÅŸtiÄŸinde ya da 36’dan gün aldığında akıllı kart iptal edilir ve erkek çocuk ile geline günübirlik giriÅŸ kartı verilir.
- Kız çocuklar: Bekar, dul veya boşanmış kız çocuklar yaş sınırı bulunmaksızın orduevlerinde kalabilirler. Evlilik gerçekleştirmeleri halinde akıllı kartları iptal edilerek kız çocuğa ve damada günübirlik giriş kartı verilir.
- Anne ve baba vefat etmiÅŸse: Hak sahibi olan ebeveynlerin ikisi de hayata gözlerini yummuÅŸlarsa, çocukların cinsiyetine bakılmaksızın, yaÅŸları 35 bitip, 36’dan gün aldıklarında orduevinde kalamazlar, akıllı kartları iptal edilir ve bunun yerine kendilerine günübirlik giriÅŸ kartı tanımlanır.
- Anne veya baba sağ ise: Bu durumda iki çocuğa da farklı kurallar uygulanır.
- Asıl Hak Sahibinin Ebeveynleri: Öz anne/baba ile bir ebeveynin vefatından sonra evlenilen üvey anne/baba orduevlerinde kalabilir. Vefat gerçekleşmez ve boşanma gerçekleşirse, asıl hak sahibi öz ya da üvey içinden bir anne ve bir baba seçerek orduevinde kalması için hak verebilir. Asıl hak sahibi vefat ettiği durumda öz ebeveynler şahsen askerlik şubesine giderek akıllı kart talebinde bulunabilir ve ordu evinde kalabilirler.
- Asıl Hak Sahibinin Kardeşleri: Öz kardeşler de orduevlerinde kalabilirler. Fakat kardeşler için de farklı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 10 yaşından gün alan ve bekar kardeşler 36 yaşından gün alana kadar ordu evlerinde kalabilirler. Bu yaşa geldiklerinde akıllı kartları iptal edilir ve anne/babanın ikisi de vefat etmişse sadece kız kardeşlere günübirlik giriş kartı verilir.
- 36 yaşından gün almış olmasına rağmen bekar olup, çalışamaz durumda olan ya da %40 ve üzerinde bir oranla engelli sayılan kardeşler vefat edene kadar ordu evlerinde kalabilirler.
- Asıl hak sahipleri vefat etmiş ise bekar erkek ve kız kardeşler sağlam ya da engelli olması farketmeksizin 35 yaşının sonuna kadar orduevlerinde kalabilirler. Daha sonra TSK personel akıllı kartları iptal edilir. Günübirlik giriş kartı da verilmez.
Orduevine Kimler Girebilir?
Orduevine ve diÄŸer askeri tesislere genel olarak TSK Akıllı Kart’a ve Günübirlik GiriÅŸ Kartı’na sahip olan kiÅŸiler girebilirler. Bunlar dışında kimlerin girebileceÄŸini merak ediyorsanız aÅŸağıdaki listeye göz atabilirsiniz:
- Akıllı Kart Sahipleri
- Günübirlik Giriş Kartı Sahipleri
- Tanınmış Kişi Kartı Sahipleri
- Yabancı ülkelerin silahlı kuvvetler mensupları
- MSB tarafından özel giriş kartı verilen kişiler
- MSB kurumlarında görevli devlet memurları ile eş ve çocukları
- Toplantı, konferans, merasim, konser vb. etkinlikler nedeniyle askeri birimler tarafından davetiye gönderilen siviller
- Şehitlerin hak sahibi yakınları, gaziler ve engelli personeller ile bu kişilerin aileleri
- Emekli ile müstafil subay ve astsubaylar
- Sözleşmeli subay ve astsubaylar ile hak sahibi yakınları (Görev süresince)
Günübirlik Giriş Kartı Nedir?
TSK Günübirlik Giriş Kartı, askeri tesislere, gazinolara, orduevlerine giriş yapabilmek için gerekli olan bir askeri karttır. Bu kart vasıtasıyla askeri tesislerden günübirlik olarak faydalanılır. Akıllı Karttan farkı tesislerde konaklama hakkına sahip olmamasıdır.
Askeri Günübirlik Giriş Kartını Kimler Alabilir?
Günübirlik giriş kartlarını almaya hak kazanan kişiler asıl hak sahiplerinin bazı yakınlarıdır. Bu yakınları şu şekilde ifade edebiliriz:
- Çocuklar ve Eşleri: Çocuklar ve onların eşleri yani gelin damat için geçerli olan kurallar şu şekildedir:
- Asıl Hak Sahibi Hayattayken: Bekar olup 35 yaşını dolduran erkek çocuklar, 35 yaşını doldurmadığı halde evlenmiş olan erkek ve kız çocuklar ile bu çocukların eşleri (asıl hak sahibinin gelini ve damadı) askeri tesislere günübirlik giriş kartı almaya hak kazanırlar.
- Sadece Asıl Hak Sahibi Vefat Etmişse: Asıl hak sahibini vefat etmeden önce eşinden boşanmamışsa geride kalan ebeveyn, çocuklar ve onların eşleri için ya da çocuklar kendileri ve eşleri için günübirlik giriş kartı talebinde bulunabilirler. Hak sahibinin kendisi vefat etmeden önce boşanmış ise çocuklar ile gelin ve damat günübirlik giriş kartı alamazlar.
- Asıl Hak Sahibi ve Eşi Vefat Etmişse:
- Bekar erkek ve kız çocuklar günübirlik giriş kartı almaya hak kazanırlar. Kart başvurularını ise kendileri yapmak durumundadırlar.
- Evli olan çocuklar ve onların eşleri günübirlik giriş kartı alamazlar. Sahip oldukları bir kart var ise kart süresi sonuna kadar kullanabilirler.
- Evli ya da bekar farketmeksizin %40 engeli olan tüm çocuklar ve eşleri günübirlik giriş kartı alabilirler.
- Kardeşler: Asıl hak sahibinin ebeveynleri hayattaysa, anne veya babadan sadece birisi hayattaysa ya da her kisi de vefat etmişse, bekar olduğu taktirde kız kardeşler 36 yaş itibariyle günübirlik giriş kartı alabilir. Erkek kardeşler ise günübirlik giriş kartını evli ya da bekar olsalar da alamazlar. Kızın birden çok asker kardeşi varsa ve birisi subay diğeri astsubaysa, subay günübirlik giriş kartı almaya hak kazanır.
- Ayrılmış Personel: İstifa eden ya da sözleşmesi bitmiş olan subaylar, astsubaylar ve eşleri günübirlik giriş kartı almaya hak kazanırlar. Asıl hak sahibi vefat ettiği durumlarda eş eğer evlenmez ise son bulmaz. Tekrar evlendiği taktirde ve boşansa bile hakkı son bulur.
Tanınmış Kişi Kartı Nedir ve Kimlere Verilir?
Askeri tesislere günübirlik olarak giriş yapabilmek ve çeşitli imkanlarından yararlanabilmek için diğer devlet memurlarına ya da sivillere verilen giriş kartlarıdır. Tanınmış kişi kartı, aktif olarak görevde ya da emekli olan Türk Silahlı Kuvvetleri subaylarının ve astsubaylarının referansı üzerine verilirler.
Tanınmış kişi kartı olan kişiler yalnızca orduevleri ve askeri sosyal tesislerden günübirlik şeklinde yararlanabilir. Askeri kamplara giriş yapamazlar ya da tesislerin hiçbirinde konaklama yapamazlar.
Orduevi Kategorisi Nedir, Kaç Kategori Var?
Ordu Evleri, birinci kategori, ikinci kategori, üçüncü kategori, dördüncü kategori ve beşinci kategori olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma ile rütbeye özel giriş yetkileri verilir. Subay ve astsubayların kategorilerine göz atacak olursak:
- Birinci Kategori: Bu sınıf yalnızca subay rütbelerine sahip hak sahiplerinin ve yakınlarının kullanımına ayrılmıştır.
- İkinci Kategori: Astsubay rütbesine sahip hak sahiplerinin ve onların hak sahiplerinin kullanımına tahsis edilmiş tesislerdir.
Kategorilerine göre ordu evi hangi illerde var diye merak ediyorsanız, Orduevleri listesi sayfamıza da bakabilirsiniz.
Orduevi Fiyatları
Orduevi fiyatları, askeri personelin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış olan tesislerdeki konaklama ve tesis kullanım ücretlerini ifade eder.
Orduevi fiyatları, konaklama süresine, oda tipine ve hizmetlerin kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle ordu evlerinde tek, çift veya çok kişilik odalar bulunur ve fiyatlar bu faktörlere göre belirlenir. Ayrıca, ordu evlerinde sunulan hizmetler arasında yemek, temizlik, çamaşırhane gibi olanaklar da bulunabilir ve bu hizmetlerin kalitesi de fiyatları etkileyebilir.
Orduevi fiyatları, genellikle askeri personelin bütçesine uygun olarak belirlenir. Askeri personel için indirimli fiyatlar sunulabilir ve bazı durumlarda ordu evlerinde ücretsiz konaklama imkanı da sağlanabilir. Ayrıca, ordu evlerinde konaklayan asıl hak sahibi olmayan misafirler için de farklı fiyat seçenekleri sunulabilir. Ordu evlerinin fiyatları, genellikle askeri personelin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanmış olup, uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunmayı hedefler.
Orduevi Fiyatları: https://konukevleri.com.tr/orduevi-fiyatlari.html
Sıkça Sorulan Sorular
Orduevinde sivil kalabilir mi?
Orduevlerinde siviller kalamazlar. Yalnızca davet ile ya da özel giriş yetkisi verilmiş olan kişiler günübirlik giriş yapabilirler.
Orduevine sevgili ile girilebilir mi?
Bazı orduevine sevgili, sözlü ya da nişanlı ile giriş yapılıyor olsa bile bu hepsine girildiğini göstermez. Giriş yapılan tesisler de dahil olmak üzere hiçbir orduevinde evlenmemiş çiftler kalamazlar.
Orduevinde ne kadar kalınır?
Orduevlerinde 15 güne kadar kalınabilir.
Uzman çavuşlar orduevinde kalabilir mi?
Uzman çavuşlar ne yazık ki orduevlerinde kalamazlar.
Orduevinde alkol yasak mı?
Bunun için kesin bir talimat olmamakla birlikte bazı ordu evlerinde alkol kullanımı ve satışı serbesttir. Orduevinde alkol kullanımı ve satışı olabilmesi için ruhsat almak zorundadır.
Astsubay, subay orduevine girebilir mi?
Ne yazık ki giremez. Astsubaylar ve subaylar yalnızca kendilerinin sınıfına göre işletilmekte olan orduevlerine giriş yapabilirler.
Orduevine savcı ve hakimler girebilir mi?
Savcılar ve hakimler ancak tanınmış kişi kartı alabilirlerse orduevlerine günübirlik olarak girebilirler.
Kaynaklar: 1. https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=5870&MevzuatTertip=5 2. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181211-5.htm
Ordu evinde memur kaç gün kalabilir
Kalamaz.
Slm ordu evlerine engelli kartı olanlar ve askerlik şubesinden emekli olanlar ve yakınları girebilirmi
Selamlar, bu kadar ayrıntılı bilgiyi ancak girmek istediğiniz ordu evini telefonla arayarak öğrenebilirsiniz.
Merhaba Ordu Evleri Misafirhanelerinde Kıbrıs Gazisi Çocukları Konaklayabilirmi Bilgi Lütfen TeÅŸekkürler…
Merhaba, günübirlik girişlerde sorun çıkarmıyorlar genelde fakat konaklamaya izin verilmez. Siz yine de kesin bilgi almak istiyorsanız kalmak istediğiniz orduevini arayarak öğrenebilirsiniz.
Merhabalar, ben gazi çocuğuyum. Ücretsiz seyahat kartım ve gazi çocuğu olduğumu gösteren bir kartım mevcut. Acaba orduevinde kalabilir miyim? Ücretsiz faydalanabileceğim söylendi, doğru mudur? Uzun süreli kalmayacağım, en fazla 2-3 gün. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba, günübirlik girişlerde sorun çıkarmıyorlar genelde fakat konaklamaya izin verilmez. Siz yine de kesin bilgi almak istiyorsanız kalmak istediğiniz orduevini arayarak öğrenebilirsiniz.