Şimdi dinle Getting your Trinity Audio player ready... |
Konukevi, kamu veya özel kuruluşların kendi personelinin konaklaması için inşa ettikleri konut veya misafirhane anlamına gelir. Genellikle kuruluşun bulunduğu şehir dışında veya yurt dışında görevli olan personelin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Konukevleri, otellere göre daha uygun fiyatlı, daha sade ve daha konforlu olabilir. Ayrıca konukevleri, kültürel, sosyal ve eğitim etkinliklerinin de düzenlendiği yerler olabilir.
İçindekiler:
Konukevinde Konaklama
Misafirhanelerde konaklama yapmak, genellikle otellere göre daha ekonomik ve mütevazidir. Aynı zamanda konukevleri, kültürel, sosyal ve eğitim amaçlı etkinliklerin düzenlendiği yerler olarak da hizmet verebilir.
Konukevinde Kimler Kalabilir?
Devlet misafirevinde kimlerin kalabileceği, konukevlerinin bağlı olduğu kuruluşun belirlediği kriterlere göre farklılık gösterebilir. Tipik olarak, misafirevleri, kendi personeli, öğrenciler veya misafirlerinin konaklama ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Örneğin, üniversite konukevlerinde, üniversite mensupları, aileleri, yabancı uyruklu misafirler, diğer üniversitelerden gelen akademisyenler ve öğrenciler konaklayabilmektedir. Hastane misafirhanesinde ise, hastane çalışanları, hasta yakınları, organ nakli bekleyen veya tedavi gören hastalar konaklayabilirler.
Konukevinde Ne Kadar Kalınır?
Kamu ya da özel konukevlerinde kalma süresi genellikle ziyaretin amacına ve misafirhanenin politikalarına bağlıdır. Devlet konukevlerinin genellikle belirli bir süre için rezervasyon yapılması gerekebilir ve bu süre genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Genel olarak konukevlerinde kalma süreleri 15 gündür. Daha fazla kalınmak istenirse müsaitlik durumu tesis tarafından göz önüne alınarak değerlendirilir.
Kamu Misafirhaneleri Hangileridir?
Türkiye’nin her şehrinde birden çok sayıda kamu misafirhaneleri bulunmaktadır. Bazı misafirevleri sadece kendi mensuplarına hizmet ederken bazıları da tüm kamu personellerine ya da sivil vatandaşlara da ucuz konaklama imkanı sağlamaktadır. İsterseniz kamu misafirhaneleri arasında neler yer alıyor başlıklar halinde sıralayalım:
- Konukevleri (Misafirevleri/Misafirhaneler)
- AFAD
- Bakanlık
- Banka
- Belediye
- DHMİ
- DSİ
- Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- İl Özel İdare
- İlksan
- İller Bankası
- Karayolları
- Maliye
- Meteoroloji
- MTA Genel Müdürlüğü
- Nüfus Müdürlüğü
- Orman İşletme ve Orman Müdürlüğü
- PTT
- Sendika
- SGK
- Tapu Kadastro
- Tarım İl Müdürlüğü
- Tarım ve Köy İşleri
- TBB
- TCDD Yatakhanesi
- TEDAŞ
- TEİAŞ
- TMO
- Üniversite
- Vakıf
- Orduevi
- Polisevi
- Öğretmenevi
- Diyanetevi
- Hakimevi
- Hekimevi
- Vilayetlerevi
- Uygulama Otelleri
Misafirevleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aşağıdaki şemada konukevleri hakkında sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Konuk evi nasıl yazılır?
Evi ile biten birleşik kelimeler TDK’ya göre birleşik yazılmalıdır. Fakat insanlar genellikle “konuk evi” şeklinde ayırarak yazmaktadırlar. Kelimenin doğru yazılmış şekli “konukevi” olmalıdır.
Konukevleri nereye bağlı?
Kamu misafirevleri genellikle devletin bakanlıklarına, belediyelere, üniversitelere, hastanelere, valiliklere bağlıdır. Kamu konukevleri dışında vakıf konukevleri ve özel konukevleri de bulunur. Bunlar ise ilgili kurumların altında işletilmektedir.
Konukevi nasıl açılır?
Kamu konukevleri yalnızca bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı müdürlükler tarafından açılabilir ve işletilirler. Yarı kamu sayılan konukevlerini ise belediyeler, üniversiteler, vakıflar ve dernekler açabilirler. Kadın konukevi (sığınma evi) açmak ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir.
Kadın konukevlerinde verilen hizmetler nelerdir?
Kadın sığınma evlerinde barınma, danışmanlık, rehberlik, tıbbi destek, maddi yardım, kreş ve eğitim imkanları, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyet hizmetleri verilmektedir.
Tavsiye: Tüm kategorilerde hizmet veren konukevlerinin listesine ulaşmak ve fiyat karşılaştırması yapmak isterseniz Tüm Tesisler isimli listemize bakabilir ve misafirhaneleri isteğinize göre filtreleyebilirsiniz.
Kaynak: